Informationen

Under torsdagen pepprades jag med information. Jag hade själv läst på ganska mycket och hade en bra grund att stå på när jag gick in till dietisten och diabetessjuksköterskan för den obligatoriska genomgången av livsstil och kostvanor. Jag ska här försöka förklara, med den information jag hittills fått, vad diabetes typ 1 är och vad det betyder för kroppen och en människas leverne:

Kroppen är beroende av en uppsjö av ämnen och kemikalier. Ett livsviktigt ämne är socker i alla dess former. Socker finns i alla möjliga varianter i alla produkter (med ett fåtal undantag) man stoppar i sig under en dag. Mjölksocker (laktos), fruktsocker, druvsocker och en uppsjö olika andra variationer. Gemensamt för dessa är att de höjer blodsockervärdet i blodet. Det i sin tur sätter igång en process i bukspottskörteln där insulin bildas. Insulinet är en magiker som gör att sockret, istället för att vandra planlöst genom kroppen, hjälper det att hitta celler i kroppen som är beroende av sockret för att kunna arbeta. Alla vet nog att socker är en energikälla och alla olika energidrycker och liknande är fullproppade med socker. Hos en människa över idealvikt räcker inte alltid insulinet till den större kubiken kropp och därav blod och man kan få insulinbrist och sedermera diabetes typ 2. Detta tillstånd kan påverkas positivt genom ändrad kost och minskad kroppsvolym. I korta drag. 

Hos människor med diabetes typ 1 är insulinproduktionen i kroppen extremt rubbad eller obefintlig. Detta gör att man på konstgjord väg hela tiden måste tillsätta insulin, genom sprutor eller insulinpump. Bukspottskörteln kommer aldrig att återhämta sig och man lever med tillståndet för resten av livet. En så kallad kronisk sjukdom. 

Insulinet finns normalt alltid i blodet och patrullerar och ser till att inga oegentligheter sker. Normalt brukar man säga att blodsockervärdet hos en frisk person ska ligga kring 4-6 mmol/l på fastande mage och inte över 8 mmol/l två timmar efter måltid. Dessa värden varierar lite beroende på vem man frågar. Mmol/l står för millimol per liter. Fråga mig inte ens hur mycket det är. Allt jag vet är att det är fruktansvärt delikata nivåer vi är inne och tittar på nu.

Här finns olika faror vid olika nivåer. För högt blodsocker (hyperglykemi) under längre tid ger skador på blodkärlen vilket kan leda till åderförkalkning och sedermera även på sikt leda till hjärtinfarkt och stroke. Även problem med ögon, njurar och nerver kan påverkas i detta tillstånd. Vid ovanligt höga värden kan även syraförgiftning i blodet inträffa. Kännetecknande för högt blodsocker är bland annat onormalt mycket urinering, törst, trötthet och dimsyn (vilket jag skrev om i förra inlägget). Lågt blodsocker (hypoglykemi) är mer akut och inträffar runt 3,5-4,0 mmol/l. Tecken på för lågt blodsocker är bland annat svettningar, blekhet, skakningar, aggressivitet, förvirring och yrsel. Orsaker till detta tillstånd kan vara för högt insulinintag, för litet eller oregelbunden intag av näring, ökad fysisk ansträngning, alkoholintag. Under 4 mmol/l måste man tillföra kroppen socker snabbt, helst via 3-4 druvsockertabletter, ett glas mjölk eller fruktjuice eller ett par sockerbitar. Tillståndet förvärras ju längre ner man kommer. Når man 1,0 mmol/l hamnar man i insulinkoma vilket är vad det låter som. Vid detta tillstånd ska personen i fråga läggas i sidoläge och akutvård ska kontaktas. Ambulanspersonal har en spruta som injiceras patienten vilket gör att denna vaknar upp väldigt fort. Vid vissa fall kan även närstående till en typ 1 diabetiker få en sådan spruta att ha till nödfall. Insulinkoma gör så att hjärnan stänger ner och obehandlat tillstånd leder till döden. Insulin får ALDRIG ges av annan person utan läkares tillstånd.

I Sverige, som har högst andel diabetiker i världen frånsett Finland, lider ca 350.000 människor av diabetes. Typ 1 står för 10-15% av detta antal. Man vet idag inte säkert vad som orsakar typ 1 men forskning pekar på att ärftlighet och miljöfaktorer spelar en stor roll. En virussjukdom eller liknande kan också starta utbrottet. Senare forskning pekar på att samma faktorer som utlöser allergier spelar in. Det vill säga att hygienen i moderna hushåll är så pass hög att kroppens immunförsvar blir övernitiskt och istället för att attackera ovälkomna inkräktare i kroppen attackerar dess egna celler. Detta kan förklara den lavinartade utbredning diabetes fått främst i det västerländska samhället. Sedan 1985 har antalet diabetiker i världen ökat från 30 miljoner till 366 miljoner.

-Slut på faktasnacket.

Under min vistelse på den mycket trevliga avdelning 93 hade mitt blodsocker legat mellan 10-15. Jag undrar varför man inte sänker det. Insulinet som ordinerats har medvetet lagt mina nivåer där. Under besöket hos diabetessjuksköterskan förklarar man varför. Eftersom jag legat stilla de senaste dagarna med undantag för den 20 meter långa promenaden till matsalen vet man att värdena kommer sjunka naturligt i och med att jag börjar röra på mig igen. Motion sänker blodsockernivån. Man berättar för mig att jag kommer få permission under torsdagsnatten. Beroende av hur det går kan den permissionen förlängas.

Jag ställer massvis med frågor om doseringen, det enda jag egentligen oroar mig för. Man kan inte svara utan menar på att man från individ till individ beräknar mängden insulin och hur ofta man tar den. Jag ska ringa in och rapportera innan varje måltid och innan sömn för att få en dos per telefon. Sprutor, stickor och mätare får jag med mig hem. Jag får nu tillfälligt lämna avdelningen.

Danderyds sjukhus ligger föga förvånande i Danderyd utanför Stockholm. Själva diabetesavdelningen ligger i den ände av sjukhusområdet som ligger nära Mörby Centrum. Efter att ha legat till sängs i tre dagar vill jag därför röra på mig. Jag beslutar därför att promenera till detta centrum. En promenad på ca 500 meter. Väl framme är jag genomsvettig, trött, skakig och måste sätta mig ner. Det börjar snurra och jag tar mig in på en affär. Bara det är ju en utmaning. Vad bör jag ha? Vad bör jag undvika? Förr hade man köpt en läsk när man var törstig. Nu var man tvungen att tänka sig för. Jag köpte mineralvatten och ett päron och tro mig; det var första gången jag gjort det. Efteråt satte jag mig för att vänta på min skjuts. Jag kände mig fortfarande yr. Tänkte att jag bör ta blodsockret. Senast vid kl 12 hade jag kollat sist. Värdet låg då på runt 12 mmol/l. Nu ca tre timmar och 500 meter senare visade mätaren 3,9. Jag upplevde på en parkbänk i Mörby Centrum mitt första blodsockerfall. Jag kastade i mig päronet och vattnet och började så smått känna mig bättre.

Till middagen låg jag på 5,6. Jag ringde in och rapporterade dagens händelser och man beslutade att jag skulle ta 4 enheter måltidsinsulin före middagen. Vad gäller blodsockerfallet beordrade man mig att hädanefter alltid bära ett paket Dextrosol i fickan. Efter middagen höjdes värdena rejält. 5,6 blev till 15,2 som till kvällen blev till 20,4. Givetvis alldeles för högt. Man instruerar mig igen per telefon att ta 8 enheter långtidsinsulin för natten. Den kraftiga uppgången motiverar ett nattligt sockerprov och vi kommer överens om att jag ska titta till värdet kl 02:00. Jag somnar tungt i min egen säng och vaknar kl 07:00.

På fredagens morgon upprepas proceduren med samtal och sockerkoller. Värdet ligger vid uppvaknandet på 11,3. Blodsockermätning – samtal – spruta – mat – blodsockermätning. Om och om igen. Senaste dygnets händelser har visat mig vilken utmaning jag står inför och hur svårt det kan vara att hitta balansen i vardagslivet igen. Min planerade fredag med golftävling på förmiddagen och fotbollsmatch på kvällen är bara att stryka för tillfället. Jag är dock övertygad om att jag kommer hitta medelvägen någon gång och att det bara är en fråga om tid.

Annonser

2 responses to “Informationen”

  1. Niklas says :

    Kämpa Nicke. Förstår att det är mycket att ta in i början innan du hittar din väg och dina rutiner. Håller alla tummar för att det ska gå så smärtfritt som möjligt för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: